Vajar Ivan Gračner predstavlja radove na izložbi „Poprečni presek/Intersection”

Vajar Ivan Gračner svoj dvodecenijski opus predstaviće na velikoj retrospektivnoj izložbi pod nazivom „Poprečni presek / Intersection”. Izložba se otvara u utorak, 4. oktobra, u Kući legata (Kneza Mihaila 46) u Beogradu i trajaće do 18.oktobra 2022. godine. Tokom trajanja izložbe posetioci će imati priliku da vide skulpture i objekte nastale iz različitih faza Gračnerovog umetničkog stvaralaštva – od samog početka do danas.

vajar ivan gračner

Vajar Ivan Gračner stvara monumentalna dela

Čari ovih umetničkih skulptura prikazuju savršen spoj drveta i metala, kao i umetnikovo poštovanje prirode, stoga pri obradi drveta veoma vodi računa da ni na jedan način ne remeti harmonični sklad, koji je dat nastankom materijala koji koristi za rad. Zato Gračnerove skulpture deluju snažno i zrače životom. Gračner za svoje skuplture koristi autohtone vrste drveta i time daje na značaju povezanosti sa lokalnim prostorom. Njegova dela su monumentalna, poput obeliska ili totema, istesana u hrastovini, bagremu, orahu, uvek uspravna, nekad izvijena ka visinama.

Ivan Gračner

Radovi su deo kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

Ivan Gračner rođen je 1975. godine u Kruševcu. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku vajarstvo, u klasi Prof. Zorice Janković. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Austrija, Francuska, Holandija, Belgija). Njegovi radovi su deo kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i privatnih kolekcija širom sveta. Dobitnik je brojnih nagrada, realizovao je veliki broj skulptura u prostoru. Član je ULUS i ULUPUDUS.

Ivan Gračner

Foto: press