Viva Magenta je boja 2023. godine, saopštio Pantone institut

Pantone Institut proglasio je Viva Magenta svojom bojom 2023. godine, uz objašnjenje da je ova smela nijansa oličenje „živosti i energije“. Viva Magenta, kako se navode, predstavlja i optimistično slavlje, eksperimentisanje i neobuzdano samoizražavanje.

viva magenta 2023

Viva Magenta je jedna od najjačih boja

– Kako virtuelni svetovi postaju sve značajniji deo našeg svakodnevnog života, sve više tražimo i crpimo inspiraciju iz prirode i onoga što je stvarno – izjavila je Leatris Eiseman, izvršna direktorka Pantone Instituta. Kako je istakla, potiče iz porodice crvenih, a inspirisana je crvenom košenil nijansom, jednom od najdragocenijih boja koja pripada porodici prirodnih boja, kao i jednom od najjačih i najsjajnijih koje je svet spoznao.

– Ova boja nas ponovo povezuje sa originalnom materijom. Pozivajući se na prirodne sile, ona podstiče naš duh, pomažući nam da izgradimo svoju unutrašnju snagu – naglasila je Eiseman.

Ekspresivna, buntovni hibrid crvene i ružičaste, sa plavoljubičastim nijansama, Viva Magenta  je dubuka i jaka – boja bogatog ružičastog turmalina, rubelita, safira… Nova Pantone nijansa je takođe hrabra i neustrašiva, i pulsirajuća boja čija bujnost promoviše radosnu i optimističnu proslavu, stvarajući neki novi narativ. Pantone je opisuje kao „nekonvencionalnu boju za nekonvencionalno vreme“.

 

viva magenta