Film “Još jedno proleće” otvara 16. BELDOCS festival

Film Još jedno proleće, medicinski triler o jugoslovenskoj epidemiji velikih boginja, otvoriće 16.  BELDOCS festival, koji se održava u Domu omladine Beograda. Ovaj dokumentarni film, autora Mladena Kovačevića, biće prikazan 10. maja 2023, kao prvi film festivala.

Film Još jedno proleće

Film Još jedno proleće rekonstruiše događaje u proleće 1972.

Ovaj dokumentarni medicinski triler tematizuje epidemiju variole vere (velikih boginja) u Jugoslaviji 1972. godine. Tokom desetogodišnje globalne borbe sa variolom verom, jugoslovenska epizoda zapamćena je kao jedno od njenih najstrašnijih i najinspirativnijih poglavlja.
U celosti sastavljen od arhivskih snimaka, film rekonstruiše događaje u proleće ’72, od trenutka
kada je virus s bazara u Iraku stigao u Jugoslaviju. Zaraza se širila celih mesec dana pre nego
što je otkrivena na Kosovu, dok se u beogradskim bolnicama broj zaraženih neprimećeno
uvećavao.

Ostvarenje koje se oslanja na žanrovske konvencije trilera i horora

Priča je bazirana na intimnoj reminiscenciji naratora i protagoniste, doktora Zorana
Radovanovića, koji je kao jedan od retkih imunih epidemiologa u regiji bio na poprištu borbe
koja će ostati upamćena u analima svetske medicine. Velike boginje su najsmrtonosnija bolest u ljudskoj istoriji i jedini smrtonosni virus, koji je čovek iskorenio, što se smatra jednim od najvećih dostignuća naše civilizacije. Ostajući dosledno faktografskog građi i oslanjajući se na žanrovske konvencije trilera i horora, ovo ostvarenje dočarava zloslutni karakter bolesti i preispituje odnos današnjih i nekadašnjih (jugoslovenskih) društveno- političkih prilika.

Filma Još jedno proleće svetsku premijeru imao u Karlovim Varima

Film Još jedno proleće imao je svetsku premijeru na prestižnom festivalu u Karlovim Varima 2022. Prikazan je i na festivalima Doclisboa, Rotterdam, Festival dei Popoli, Sarajevo i Human Rights Film Festival 2022 u Zagrebu. Mladen Kovačević je scenarista i reditelj, film je montirala Jelena Maksimović, kompozitor i supervizor montaže zvuka je Jakov Munižaba, a producentkinja je Iva Plemić Divjak. Film je nastao u produkciji kuće Horopter filmska produkcija, a nacionalni koproducenti filma su Radio-televizija Srbije i Cinnerent Production. Koproducent je i Bocalupo Films iz Francuske. Uz Filmski centar Srbije film je podržao i Doha Film Institute.

Projekat ovog srpskog dokumentarnog filma osvojio je nagradu u sklopu programa “VdR–Industry 2021”, industrijskog dela 52. izdanja Festivala dokumentarnog filma Visions du Réel (VdR) u Nionu, u Švajcarskoj. Mladen Kovačević autor je zapaženih dokumentaraca Srećna nova Yiwu (2017), 4 godine u 10 minuta (2018), Zid smrti, i tako to (2016), Anplagd (2013) i Prenerazila se zimina (2010).

Foto: press