Peti Kineski festival svetla počinje paljenjem lampiona u 17 časova

Kineski festival svetla postao je svetlosna čarolija kojom se već petu godinu zaredom obeležava proslava kineske Nove godine u Srbiji. Festival će se održati od 21. januara do 5. februara u Beogradu i Novom Sadu, na lokacijama Limanski park i Sava Promenada. Svetlosni lampioni obasjaće u ova dva grada na inicijativu našeg umetnika Slobodana Trkulje, koji već godinama radi na kulturnoj razmeni Kine i Srbije.

kineski festival svetla 2023

Kineski festival svetal uz tradicionalne čajeve i hranu

Svetlosni spektakl kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona – Zigong Haitjen iz Kine. I ove godine na festivalu će zasijati različite instalacije koje predstavljaju duh tradicije i simbolike drevne Kine kao što su životinjsko carstvo, zmajevi, magični jeleni, čudnovate ribe, afričke živitinje… Kineski festival svetla počinje 21. januara, u 17 časova, u Beogradu i Novom Sadu. Lampioni će biti uključeni svake večeri od 17 časova. Ulaz za sve posetioce u oba grada je besplatan.

Za posetioce u Beogradu biće priređena tradicionalna kineska ceremonija pravljenja i pripremanja čaja, tokom koje će biti posluženi aromatični kineski čajevi, dok će prvog dana festivala posetioci imati priliku da učestvuju u kursu izrade tradicionalne kineske hrane – „dumplings“. Novosađani će uživati i u dodatnim sadržajima, jer će u Limanskom parku biti postavljeni štandovi sa tradicionalnom kineskom hranom i suvenirima.

Unesite malo svetlosti u svakodnevnicu

– Ponosan sam i srećan što je ovaj festival postao tradicionalni i što već petu godinu zaredom uspevamo da na ovaj način prikažemo lepotu kineske tradicije i unesemo malo svetlosti i radosti u svakodnevnicu. U svetlosnim lampionima uživaju sve generacije, zanimljivi su podjednako i mališanima i starijima. Svake godine je zabeležena velika posećenost, te verujem da će tako biti i ovoga puta – izjavio osnivač festivala Slobodan Trkulja.

Kineski festival lampiona

Kineski festival svetla

Foto: Đorđe Tomić